zo overleef je de hitte op het werk.

hittegolf

Daar zijn ze weer. Van die heel erg warme dagen. Moet je de hele dag werken? Hoe overleef je die tropische warme dagen? Met onze tips kom jij de zomer door op jouw werkplek.

start vroeg

Staat je werk het toe, begin dan zo vroeg mogelijk. Dan is het het koelst. Bijkomend voordeel is dat je aan het einde van de middag al naar huis kunt. Genieten in de zon is beter dan binnen zweten, toch?


eten

Ken je het gevoel dat je in de winter zin hebt in hete soep en in de zomer zin in een frisse salade? Dat gevoel is er niet voor niets. Van sommige producten krijg je het namelijk warm, van andere koel je af. Wat je op warme dagen voor en tijdens werk moet laten staan? Producten met veel eiwitten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Je spijsverteringsysteem gaat namelijk harder werken om deze producten af te breken en hierdoor krijg je het nog warmer. Groenten en fruit zijn juist ideaal om mee af te koelen. Cool as a cucumber, zeggen ze in Engeland. En dat zeggen ze niet voor niks.

 

drinken

Afkoelen doe je door te zweten. Hiervoor heeft je lichaam vocht nodig. Drink daarom veel water, zodat je lichaam genoeg vocht heeft om af te koelen. De wetenschap is er nog niet helemaal uit, maar het lijkt erop dat je meer afkoelt van thee dan van een koud drankje. Dit komt doordat je door de warme drank meer gaat zweten en dus sneller afkoelt. Alcohol, koffie en frisdrank kun je in ieder geval beter laten staan. Deze drankjes drogen je lichaam uit, terwijl je vocht juist hard nodig hebt.

 

kleding

We hoeven niemand te vertellen dat kleding je warm houdt en dat je in een lange broek en met lange mouwen sneller zweetplekken krijgt. Niet alleen vinden veel mensen dit er vervelend uitzien, je koelt er ook minder goed door af. Zweet moet namelijk van je huid kunnen verdampen, anders houdt je lichaam de warmte vast.

Maar in sommige werkomgevingen vinden mensen blote armen en vooral blote benen niet representatief. In dat geval kun je het best investeren in dunne, losse kleding. Draag een linnen broek of een katoenen hemd en vermijd synthetische, warme stoffen. Een tweede set kleding meenemen is ook helemaal niet gek, je laat juist zien dat je hebt nagedacht over hoe je overkomt. Ook de moeite waard: bespreek het met collega’s. Wie weet willen zij ook weleens in een korte broek naar het werk.


ventilator en planten

Een goede airco is natuurlijk heerlijk op jouw werkplek. Maar niet iedereen heeft die luxe. Gelukkig kun je een ventilator overal neerzetten en ook planten hebben een verkoelend effect. En nog een laatste tip: haal waterijsjes voor de hele afdeling!

Met deze tips kan je de warmte aan. We wensen je een supertoffe zomer toe!