7 tips om los te laten tijdens de vakantie.

We gaan op vakantie om ons werk voor een paar weken te vergeten. Maar lukt dat ook echt? Je job even achter je laten is belangrijk, maar vaak moeilijker dan gedacht. Katrien Kerckhove, Human Resources Director bij Randstad, geeft 7 tips die het makkelijker maken.

 

Mails checken, nog even met een collega bellen of eens nagaan of alles naar wens is bij een klant. Het zijn enkele hardnekkige verleidingen bij de start van je zomervakantie. De ‘welverdiende zomervakantie’, zo omschrijven we het vaak. Welverdiend omdat je een jaar lang alles op alles hebt gezet, maar ook omdat het belangrijk is om even de boeken te sluiten. “Even alles loslaten is hard nodig om de batterijen op te laden, om inspiratie op te doen en om de creativiteit te stimuleren”, zegt Katrien Kerckhove. Ze herkent de verleidingen ook bij zichzelf, maar deelt ons graag haar beste tips om volledig los te laten.

 

1. rond je zaken op tijd af

Je vakantie heb je al maanden geleden vastgelegd, maar het is minstens even belangrijk om je op die vakantie voor te bereiden. En dan bedoelen we niet je koffers klaarzetten. “De weken voor je in verlof gaat, laat je best wat ruimte om je zaken af te ronden”, verduidelijkt Katrien Kerckhove.

“Denk na over wat je prioriteiten zijn, welke mails je moet beantwoorden, welke projecten je moet overdragen én welke projecten tijdelijk on hold komen te staan. Op die manier creëer je niet enkel een overzicht voor jezelf, maar ook voor je collega’s.”

 

2. kies tijdig een back-up

Ook als je op vakantie bent, blijven de zaken lopen, maar je krijgt liever niet voortdurend telefoon voor elk opstootje. Hoe pak je dit het beste aan? “Duid iemand aan die als back-up kan optreden”, raadt Katrien Kerckhove aan. Dat heeft twee grote voordelen. “Ten eerste neemt je back-up je taken over zolang jij afwezig bent. Op die manier toon je vertrouwen en geef je verantwoordelijkheid aan je collega. Daarnaast heb je ook de geruststelling dat je niet voor elke pietluttigheid wordt opgebeld. Ten tweede zorg je er best voor dat je vervanger de op te volgen projecten kent. Zo weet de collega wat er precies verwacht wordt en kan hij of zij de nodige verantwoordelijkheid nemen. 

 

3. in case of emergency…

Maar zelfs wanneer je alles grondig hebt gepland, kan het wel eens mislopen. “Maak duidelijke afspraken als het gaat om noodgevallen”, luidt de raad van Katrien. “Ik neem zelden mijn telefoon op wanneer ik met verlof ben. Dus bellen is zinloos. Maar ik vraag wel aan mijn collega’s om, in geval van nood, een sms’je te sturen. Dan bel ik zeker terug. Maar het is echt fijn om te zien hoe mijn medewerkers me ook “sparen” tijdens de vakantie en hoe ze zelf de weg zoeken naar oplossingen. Vakantie is voor ons allen ‘heilig’.”

 

4. verdwijn en verschijn ongemerkt

Voor Katrien Kerckhove staat op vakantie gaan gelijk aan ontspannen en volledig tot rust komen. Maar dat gaat vaak gepaard met afkickverschijnselen. “De eerste dagen betrap ik mezelf erop mijn mails af en toe te controleren, ook al is dat niet de bedoeling. Dat is mijn ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out). Daarom probeer ik een dag of twee eerder off the grid te gaan. Ik stel mijn out-of-office wat eerder in, neem geen nieuwe projecten aan en antwoord enkel op dringende mailtjes. De rest laat ik over aan mijn back-up. Eens mijn vakantie van start is gegaan, controleer ik enkel de eerste twee à drie dagen nog mijn mails.”

Maar wat gedaan wanneer je terugkeert uit verlof? Katrien past dezelfde truc toe. “Ook dan laat ik mijn out-of-office nog een dagje langer ingeschakeld. Vooral om niet overweldigd te worden en om mezelf de kans te geven van mijn holidayblues af te raken. Zo kan ik gefocust mijn mailtjes overlopen en een planning maken. Probeer je agenda ook niet meteen vol te stouwen met meetings. Zo geef je jezelf de kans om opnieuw op tempo te komen.”

 

5. laat je laptop en werktelefoons thuis

Tijdens je verlof wil je je job achter je laten en relaxen. Je werktelefoon en laptop thuislaten is dan vanzelfsprekend, maar nog beter is om ze op het werk achter te laten. Want de verleiding om toch even je mails te controleren, is soms te groot. Iets wat Katrien Kerckhove ook beseft. “Bij Randstad kunnen we onze mails checken via onze smartphone, maar toch raden we aan om dat zeker niet te doen. Op het werk zijn er altijd mensen die de verantwoordelijkheid hebben om de nodige mailtjes te beantwoorden. Misschien is een wifi-loze vakantiebestemming wel een goed idee (lacht).”

 

6. durf niets te doen

Als je de pauzeknop indrukt, is het belangrijk om ook eens bij jezelf stil te staan. Het is een moment van inzicht en bewustzijn, volgens Katrien Kerckhove. “Ga na hoeveel procent er nog in je batterij zit en denk na over hoe dat komt. Maak je hoofd volledig leeg en plan je zomer zeker niet vol, maar neem wat tijd voor jezelf. Wanneer er toch onverwacht een idee bij je opkomt, open dan niet je laptop om het uit te typen. Schrijf het op een blad papier en parkeer het tot je uit vakantie terug bent.”

 

7. denk na over jouw ultieme vakantiegevoel

Ook het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten op hoe wij over vakantie denken. Want wat betekent vakantiegevoel precies voor jou als je bijvoorbeeld niet naar het buitenland kan? “Mensen zijn op een andere manier naar vakantie gaan kijken. We genieten van kleine dingen als het koken van nieuwe recepten, een fietstocht in eigen buurt of het gevoel van verbondenheid met de natuur wanneer je in de tuin werkt. Maar ook opnieuw vrienden kunnen uitnodigen doet mij enorm genieten. Dat is vakantie voor mij.” Zelfreflectie is dus de boodschap.” 


Op zoek naar een andere uitdaging na jouw vakantie?