https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Uitzendarbeid bestaat al meer dan  60 jaar in België. Minder bekend is dat er ook al enkele decennia sprake is van gespecialiseerde uitzendarbeid. Zo viert Randstad Medical, de specialisatie van Randstad die mensen aan het werk zet in de zorgsector dit jaar zijn 25ste verjaardag. De afgelopen kwarteeuw gingen maar liefst 30.000 mensen via deze specialisatie aan de slag als verpleegkundige, zorgkundige, kinderverzorger of persoonlijk assistent. 

profiel uitzendkracht in zorgsector wijkt sterk af van algemeen profiel

Het profiel van deze uitzendkrachten verschilt nogal wat van het profiel van de gemiddelde uitzendkracht. Zo is 43% van de zorguitzendkrachten ouder dan 40 en is bijna één op vier zelfs ouder dan 50 jaar. Daarmee ligt de gemiddelde leeftijd een stuk boven die van de uitzendkracht in het algemeen (11% van de totale uitzendpopulatie is 50-plusser, Federgon).  Bovendien is 80% van de zorguitzendkrachten vrouw, ten opzichte van 39% van het totaal aantal uitzendkrachten. Het grootste verschil zit echter bij het motief voor uitzendarbeid.

2 zorguitzendkrachten op 3 zijn immers bijverdieners die volgens hun eigen beschikbaarheden ingezet worden in flexibele pools om de continuïteit van de zorgverlening te garanderen in tal van zorginstellingen en ziekenhuizen. Ter vergelijking: in de totale uitzendpopulatie bedraagt het aandeel bijverdieners slechts 10%.

bijverdieners?

Randstad Medical is gespecialiseerd in de rekrutering van vaste medewerkers en de tewerkstelling van uitzendkrachten die worden ingeschakeld om vaste medewerkers voor korte of langere periodes te vervangen. De overgrote meerderheid van de zorguitzendkrachten die via de specialisatie worden uitgestuurd zijn bijverdieners.  

quote icon

"Veel van onze verpleeg- en zorgkundigen startten hun loopbaan in een voltijdse betrekking, maar schakelden over naar een deeltijdse baan om hun job en hun gezin beter te kunnen combineren. Van zodra ze vervolgens opnieuw wat ruimte krijgen in hun planning, kloppen ze bij ons aan voor een bijbaan volgens een uurrooster dat hen het beste past. Dat deze mensen de mogelijkheid hebben om opnieuw meer te gaan werken volgens hun eigen beschikbaarheden, zorgt ervoor dat wij flexibele pools kunnen maken van gemotiveerde en competente mensen die ter beschikking zijn om gaten in personeelsplanningen op te vangen. " - Doreen Roets, Randstad Medical.

eindeloopbaan

Randstad Medical toont met deze cijfers opnieuw aan dat uitzendarbeid ook een erg betekenisvolle rol kan spelen in het eindeloopbaandebat. 

Doreen Roets verduidelijkt: “De cijfers tonen aan dat we er met erg flexibele oplossingen en doorgedreven planning in slagen om mensen te bereiken die op een bepaald moment minder gingen werken of wilden stoppen met werken. We leiden competente en ervaren zorg- en verpleegkundigen voor een stuk terug naar een sector die gebukt gaat onder de schaarste aan gekwalificeerde mensen.”