zorgsector
zorgsector

De zorg is de op twee na meest aantrekkelijke sector om te werken. De ziekenhuizen en zorginstellingen moeten alleen de farmaceutische sector en mediabedrijven laten voorgaan. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Randstad  Research naar de aantrekkelijkheid van de grootste Belgische werkgevers. Het onderzoek werd uitgevoerd vóór de uitbraak van de coronacrisis.

 

39,5% wil graag tot heel graag werken in de sector

 • Zorg is meest aantrekkelijke sector volgens vrouwen, minder dan gemiddeld bij mannen. 
 • Alleen farmacie en mediabedrijven doen (nipt) beter.
 • Hoge scores voor werkzekerheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, balans werk-privé is aandachtspunt.

 
meest aantrekkelijke van 23 sectoren volgens vrouwen 

Gemiddeld wil 39,5 procent graag tot heel graag werken in de zorgsector. Alleen de farmaceutische sector (40,6%) en de mediasector (39,6%) doen nog beter. Aeronautica (luchtvaart), 39,4% en high tech (38,4%) vervolledigen de top vijf.

Opvallend is dat de zorg goed scoort bij élke subgroep: zowel Nederlands- als Franstaligen, midden- als hooggeschoolden en jong en oud. Alleen mannen vinden de sector een stuk minder aantrekkelijk. Waar de zorg bij vrouwen als meest aantrekkelijke van 23 sectoren uit de bus komt, is dat bij mannen pas als 15e.  

top 5 aantrekkelijkste sectoren

 

 1. Farmaceutica 40,6%
   
 2. Media 39,6%
   
 3. Zorg 39,5%
   
 4. Aeronautica 39,4%
   
 5. High tech 38,4%

(Het gemiddelde van een sector is het gemiddelde van alle bedrijven in die sector.)

meer werkzekerheid en maatschappelijke betrokkenheid dan in alle privésectoren 

Qua werkzekerheid en maatschappelijke betrokkenheid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) scoort de zorg hoger dan alle privésectoren. Op het vlak van werksfeer haalt de sector de zilveren medaille. Dat is verrassend na recente studies over de toegenomen werkstress door moeilijk in te vullen vacatures. Ook qua reputatie (3e plaats) en jobinhoud (5e plaats) doet de zorg het uitstekend. De zwakke plekken zijn de financiële gezondheid (15e plaats) en de balans privé/werk (18e plaats).

quote icon

Ik vermoed dat een aantal toekomstige evoluties in het voordeel van de sector kunnen spelen. Zo zie ik een toenemend belang voor werkzekerheid, tegenover een lager gewicht voor salaris en voordelen. Ongetwijfeld zal de zorg op korte termijn extra scoren dankzij zijn grote maatschappelijk verantwoord ondernemen. Globaal genomen weegt dit niet zwaar op de aantrekkelijkheid, al is dat in de zorg toch meer dan elders. De evolutie van de - momenteel zwakke - financiële gezondheid en de waardering daarvoor zal ook afhangen van toekomstige beleidskeuzes.

Arbeidsmarktspecialist Jan Denys.

12 000 werknemers bevraagd voor onderzoek

Het Employer Brand onderzoek van Randstad vond plaats in januari 2020, dus vóór de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van de coronacrisis op de employer brand van de sector in 2020 zijn dus nog niet in te schatten. Daarvoor is het wachten op het onderzoek van 2021. 

In totaal namen 12 000 respondenten deel aan het onderzoek. Op 14 mei maakt Randstad de globale resultaten van het employer brand onderzoek en de meest aantrekkelijke werkgever bekend.