https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Janssen volgt zichzelf op als meest aantrekkelijke werkgever van het voorbije decennium. Het bedrijf haalde het van concurrent GlaxoSmithKline en baggerbedrijf Jan De Nul. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Randstad naar de meest aantrekkelijke werkgevers bij 12000 mensen.

 

top rangschikking veel Belgischer dan 10 jaar geleden

  • farmaceutische industrie meest aantrekkelijke sector voorbije 10 jaar.
  • disruptive brands (Google, Apple …) minder aantrekkelijk dan 4 jaar geleden.
  • corona zal employer brands komend jaar sterk beïnvloeden.

De farmaceutische sector is opnieuw de meest aantrekkelijke sector van de voorbije tien jaar. Hij scoort sterk op alle criteria, alleen de score voor maatschappelijke betrokkenheid gaat achteruit. De disruptive brands (Google, Apple, Facebook …) zijn minder aantrekkelijk dan vier jaar geleden. In vergelijking met tien jaar geleden is de top van de rangschikking nu veel Belgischer. Het onderzoek vond plaats vóór de corona-uitbraak. Corona zal de employer brands in de nabije toekomst sterk beïnvloeden.

Janssen volgt zichzelf op als meest aantrekkelijke werkgever 2011-2020

Janssen haalt het over het voorbije decennium op GlaxoSmithKline en baggeraar Jan De Nul. De farmaceuticagigant uit de Kempen is het enige bedrijf dat twintig jaar ononderbroken in de top tien staat. Maar liefst vijf keer was het ook de meest aantrekkelijke werkgever. Pfizer en de VRT vervolledigen de top vijf van het decennium.

DEME (58,3%) is de meest aantrekkelijke werkgever van het voorbije jaar, voor Mediahuis (49,7%) en Janssen (48,6%).

 

7 Belgische bedrijven in top 10

De top van de rangschikking verschilt weinig met die van 2010. Toch duiken er vier nieuwe bedrijven op in de top tien: baggeraar DEME (zesde plaats), uitgever Mediahuis (achtste plaats), luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines (negende plaats) en farmabedrijf UCB (tiende plaats). Maar liefst zeven van de tien topbedrijven zijn Belgisch of van Belgische oorsprong. Tien jaar geleden waren dat er maar drie.

top 10 aantrekkelijkste bedrijven 2011-2020 (tussen haakjes: plaats 2001-2010)

top tien

1. Janssen (1)
2. GlaxoSmithKline (2)
3. Jan De Nul (4)
4. Pfizer (3)
5. VRT (6)
6. DEME ( - )
7. Coca-Cola (13)
8. Mediahuis ( - )
9. Brussels Airlines ( - )
10. UCB ( - )

disruptive brands over hun top

Net als in 2016 is Google de meest aantrekkelijke disruptive brand. Google haalt het van Microsoft en Apple. In vergelijking met vier jaar geleden liggen hun scores wel een stuk lager. Google levert tien procentpunt in (van 61 naar 51%), Microsoft vijf (van 54 naar 49%) en Apple zes (van 55 naar 49%). Ook Facebook moet flink wat punten inleveren (van 48 naar 38%).

Het ziet ernaar uit dat de staat van genade voor deze bedrijven voorbij is. Dat sommige van deze bedrijven maatschappelijk onder vuur hebben gelegen, heeft wellicht een rol gespeeld. Dit neemt echter niet weg dat hun scores nog altijd hoog tot zeer hoog liggen.

top 5 meest aantrekkelijke disruptive brands (tussen haakjes: score in 2016)

top vijf

1. Google 51% (61%)
2. Microsoft 49% (54%)
3. Apple 49% (55%)
4. Netflix 48% (-)
5. Tesla 47% (54%)

corona zal grote impact hebben op aantrekkelijkheid werkgevers

Het Employer Brand onderzoek van Randstad vond plaats in januari 2020, vóór de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van de coronacrisis op de employer brands zijn nog niet in te schatten. Hiervoor is het wachten op het onderzoek van 2021.

quote icon

Toch kunnen we nu al voorspellen dat corona een grote impact zal hebben op de employer brands. Na de financiële crisis in 2008 moesten de bedrijven ook al aan aantrekkelijkheid inleveren. Niet alleen de werkzekerheid ging erop achteruit, maar ook de scores voor werksfeer, loon, jobinhoud, toekomstmogelijkheden, zorg voor milieu en maatschappij. Bedrijven en organisaties hebben momenteel veel katten te geselen, maar ze kunnen het zich niet veroorloven om hun employer brand links te laten liggen.

Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige van Randstad.