veilig_op_weg
veilig_op_weg

Dankzij de verkeersveiligheidsactie Veilig op Weg leren elk jaar duizenden schoolkinderen over de gevaren van de dode hoek. Nu onze vrachtwagenchauffeur Willy als boegbeeld afzwaait, zoekt Randstad als partner van deze campagne naar zijn opvolger. Word jij de nieuwe vrachtwagenchauffeur trucker van Veilig op Weg?

wat is veilig op weg?

Veilig op Weg is de verkeersveiligheid actie van Transport & Logistiek Vlaanderen, de beroepsvereniging van ondernemingen in transport en logistiek. De vereniging hecht veel belang aan verkeersveiligheid en aan het imago van de transportsector in het algemeen en vrachtwagenchauffeurs in het bijzonder. Het lanceerde daarom in 2001 de campagne Veilig op Weg. Het trekt naar scholen om er leerlingen van het vierde tot het zesde leerjaar de gevaren van de dode hoek uit te leggen. Elk jaar krijgen op deze manier meer dan 8.000 kinderen les over de dode hoek.

investeren in verkeersveiligheid

TLV kan voor de organisatie van Veilig op Weg rekenen op de steun van Randstad, Van Hool, Volvo, BP en TVM Belgium. Randstad, dat met Randstad Transport een gespecialiseerde afdeling voor vrachtwagenchauffeurs in de uitzendsector heeft, is lid van TLV. Business Manager Nico De Clercq legt uit waarom Randstad de campagne zeer belangrijk vindt. “We steunen deze campagne intensief omdat we ons willen inzetten om de veiligheid op de weg te verbeteren en het imago van vrachtwagenchauffeur te boosten”, zegt hij. “Deze campagne sluit aan bij de missie van Randstad om een toegevoegde waarde te zijn voor onze samenleving. Wij investeren veel in veiligheid en zetten daar ook bij de vrachtwagenchauffeurs die wij uitsturen erg hard op in.”
 

met trucker Willy als boegbeeld

Via de samenwerking met Randstad kreeg Veilig op Weg ook zijn boegbeeld Willy Penny. Willy was meer dan tien jaar het gezicht van de campagne. De vrachtwagenchauffeur trok het hele land door om er met veel passie kinderen bewust te maken van de gevaren van de dode hoek. “Het geeft veel voldoening om die duizenden kinderen levensbelangrijke tips over de dode hoek te kunnen meegeven”, vertelt Willy ons. “Tijdens de lessen combineren we theorie en praktijk. Het geheel zit goed in elkaar en je merkt dat je op die manier écht een verschil kan maken. Het was een plezier om dat al die jaren te mogen doen.” 

levensbelangrijke lessen

Willy Penny heeft intussen beslist om de fakkel door te geven en geniet van een welverdiende rust. Randstad zoekt als partner van Veilig op Weg naar een opvolger en Willy heeft voor de kandidaten enkele tips in petto. “Het gaat om meer dan begrijpen hoe een dode hoek werkt”, legt hij uit. “Het belangrijkste is de motivatie. Ik heb dit vele jaren gedaan net omdat ik altijd heel gemotiveerd was. Uiteraard dien je over de nodige productkennis te beschikken. Je moet kinderen duidelijk maken hoe een vrachtwagen en zijn spiegels in elkaar zitten. Weet echter dat het kinderen blijven, een interessant publiek dat je soms ook wat in de hand moet houden. Wie dit goed wil doen, moet dus zeker ook met kinderen overweg kunnen.”

investeren in meer dan een rijbewijs C

Willy’s opvolger zal deel uitmaken van de grote groep truckers die Randstad tewerkstelt en dus op de steun van Randstad Transport kunnen rekenen, beklemtoont Nico De Clercq. “Wij doen inderdaad meer dan kijken of je over een rijbewijs C of CE beschikt”, zegt hij. “ Als expert in transport kennen en begrijpen we de leefwereld van onze chauffeurs. We luisteren naar hen en proberen vanuit onze ervaring steeds een antwoord te bieden op hun vragen. We willen erover waken dat mensen enkel een vrachtwagen besturen op het moment dat alle attesten en medische vereisten in orde zijn. Waar nodig bieden we hen hiervoor de nodige opleiding aan en begeleiden we hen door de administratie om de geldigheidsduur ervan te verlengen.”