jobtips
jobtips

Corona heeft een grote impact op de economie. Mensen worden ontslagen of zijn tijdelijk werkloos. En bedrijven moeten herbekijken of en wanneer ze opnieuw zullen aanwerven. Mensen die vandaag op zoek zijn naar een job, zitten met heel wat vragen. Heeft het zin om vandaag een nieuwe job te zoeken? Is het beter om af te wachten? Ga ik op zoek naar een tijdelijke job? Enkele tips om jouw zoektocht naar een job wat te vergemakkelijken!

1. blijf zoeken

Stop niet met zoeken! Zijn de werkgevers van jouw keuze vandaag niet op zoek naar nieuwe medewerkers? Ook dan is het belangrijk om constant de vinger aan de pols te houden. De impact van de coronacrisis verandert nog dagelijks en er zijn wel degelijk opportuniteiten. Verval dus niet in doemdenken, maar blijf het jobaanbod checken!


2. wees geduldig

Geduld is belangrijk. Ook al ben je al in contact met een werkgever die vandaag wel aanwerft. Zelfs dan is het mogelijk dat de aanwervingsprocedure langer duurt. Werkgevers hebben zich door covid19 op erg korte tijd moeten reorganiseren naar werken op afstand. Bovendien krijgen ze te maken met heel wat grote en kleinere obstakels door corona. Dat heeft ook een impact op het rekruteringsproces. Mega-cliché en niet wat je wil horen, maar in deze tijden is geduld wel degelijk een schone deugd.


3. breid je zoektocht uit

Misschien wist je voor corona perfect wat je volgende carrièremove zou zijn. En misschien lag die job echt wel binnen handbereik… Vandaag misschien niet meer. Overweeg dan ook om flexibeler om te springen met de functies waarin je jezelf de komende periode ziet. Trek jouw zoektocht open. Sta open voor jobs of sectoren waarvoor je een toegevoegde waarde hebt én waar je ook nieuwe vaardigheden kunt leren die zorgen voor een sterker CV.


4. overweeg tijdelijke jobs

Er zijn heel wat jobs beschikbaar in de zorg, in de logistiek en retail. Vind je niet meteen de vaste job die je ligt? Overweeg dan een tijdelijke job die je kunt combineren met jouw zoektocht. Op die manier bouw je aan je netwerk, leer je nieuwe dingen, ontdek je nieuwe sectoren en heb je toch een inkomen.


5. activeer jouw online netwerk

Ook al werven bedrijven niet op dit moment, toch is het belangrijk om voelsprieten te hebben voor wanneer bedrijven wel opnieuw mensen rekruteren. Schakel jouw netwerk in en laat jouw volgers weten dat je uitkijkt naar een nieuwe job of klaar bent voor een carrièreswitch. Dat netwerk is immers één van de beste manieren om een nieuwe job aan de haak te slaan!


6. wees klaar voor video interviews

Video interviews zijn het nieuwe normaal. Voel je je op jouw gemak voor de camera? Weet je hoe je jouw video feed en microfoon bedient? Weet je hoe je kan videochatten? Neen? Dan is het tijd dat je gaat experimenteren met zoom, google meet en consoorten. Zorg dat je helemaal klaar bent om met dat eerste video interview te scoren!


7. update jouw skills

De vaardigheden die bedrijven vandaag nodig hebben, veranderen. Als er één ding overduidelijk is geworden door de coronacrisis, dan wel de enorme nood van bedrijven aan mensen met technische vaardigheden. Ook mensen die flexibel en wendbaar zijn, zijn erg gegeerd. Zorg ervoor dat die vaardigheden en eigenschappen in het oog springen als mensen jouw cv screenen! En zijn er vaardigheden die je mist? Maak dan werk van die opleiding!


8. follow up

Heb je gesolliciteerd en kreeg je geen antwoord? Er beweegt heel wat bij bedrijven vandaag. Door jouw sollicitaties goed op te volgen en jouw interesse te tonen, blijf je top of mind bij bedrijven en is de kans groter dat je bovenaan de stapel komt te liggen wanneer ze wel weer gaan aanwerven!

Een nieuwe job zoeken is altijd een uitdaging. En het coronavirus maakte die zoektocht zeker niet makkelijker. De moed niet opgeven, jouw netwerk inschakelen en je aanpassen aan de veranderende wereld van werk zijn essentieel om die nieuwe job aan de haak te slaan.


Klaar voor een tijdelijke of vaste job?