https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Misschien denk jij dat je een ster bent op de werkvloer; je bent altijd op tijd en je productiviteit is sky high. Toch word je gepasseerd voor die promotie en heb je het gevoel dat je vaak betrokken bent in drama's met jouw collega's. Misschien heb je wel de perfecte technische vaardigheden voor je rol ontwikkeld, maar is dat genoeg om een goede werknemer en collega te zijn?

een paar simpele stappen om aan betere werkrelaties te bouwen

Denk eens aan dit scenario; je auto gaat kapot terwijl je op vakantie bent en moet onmiddellijk gerepareerd worden. Dus jij pakt je telefoon en leest de reviews van garages in de buurt. Natuurlijk zoek je een monteur die verstand heeft van jouw merk auto, maar wil je ook niet een aardige monteur? Iemand die begrip heeft voor je situatie? In de zakenwereld zijn de werknemers met de beste 'people skills' - zoals werkhouding, inzet en communicatie - het meest succesvol. Hier zijn vijf snelle en simpele tips en manieren om jouw soft skills te verbeteren en bij te dragen aan een fijnere werkplek.

zoek een compromis

Jij bent niet de baas (of misschien ben je dat wel, maar ook dan is dit nog steeds belangrijke informatie). Zelfs als je volledig zeker bent dat jouw oplossing voor een project de beste is, luister naar jouw collega's en sta open voor verandering. Misschien hoor je wel iets wat je zelf hebt gemist of waar je nog niet aan hebt gedacht. Hierdoor word je gezien als een goede teamspeler en iemand waar collega's graag mee samenwerken.

laat van je horen

We zijn geen gedachtelezers. We kunnen niet ruiken wat je dwars zit of wanneer je gespannen bent, tenzij je het aangeeft. Als je hulp of extra tijd nodig hebt om een project af te maken, vraag dan vriendelijk om hulp. Je bent misschien gestrest, maar niemand wil werken met iemand die geïrriteerd is. Val niet uit tegen een collega die je 'lastig valt' door een gesprek te starten over die voetbalwedstrijd van afgelopen weekend. Doe dat zeker niet als die persoon niet weet hoe druk je bent.

Het is ook belangrijk om in gedachte te houden dat er twee mensen nodig zijn om te communiceren. Beantwoord je e-mails en jouw voicemail kort en duidelijk. Probeer vervolgvragen op te vangen en voeg de antwoorden vast toe aan jouw eerste reactie of bericht. Geef jouw collega's ook een redelijke hoeveelheid tijd om te antwoorden op jouw berichten voordat je nogmaals contact opneemt. Het is beter om iets twee keer te zeggen dan helemaal niet. Let op dat je niet overkomt als pusherig of zelfs agressief.

keep on smiling

Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Het blijft belangrijk om jouw slechte humeur niet af te reageren op andere teamleden. Het is niet de fout van jouw collega dat jij koffie hebt gemorst in de auto of bent vergeten lunch mee te nemen. Je weet dat er tijdens je werkdag altijd iets voorbij komt wat onverwacht en ongewild is. Zorg dat je extra oplet om niet heftig te reageren op die momenten. Als het je even teveel wordt, neem dan even afstand van je werkplek voor een paar minuten. Soms kan zelfs een kwartiertje koffiepauze al genoeg doen om de scherpe randjes van je humeur te halen. Daarna kan je weer met frisse moed aan de slag!

leg je slechte gewoonte naast je neer

Heb je ooit naast iemand gezeten die een slechte gewoonte had waar je he-le-maal gek van werd? Werd het zelfs zo erg dat je deze persoon ging associëren met die vervelende gewoonte? Als dat zo is, onthoud dat je eigen slechte gewoontes ook irritant kunnen zijn voor jouw collega's. Spelen met je pen of tappen met je voeten kan vervelend zijn voor anderen. En dat tikken met je nagels op tafel, doe dat maar thuis.

wees sociaal!

We hebben het niet over social media hier. Leg je smartphone aan de kant en heb een écht gesprek. Probeer een connectie te maken. Wat zijn hun favoriete tv series? Wat doen ze in hun vrije tijd? Je zal versteld staan van wat jullie gemeen hebben. Dit maakt communiceren makkelijker en natuurlijker. Los daarvan: wie vindt samen roddelen over Wie is de Mol of Expeditie Robinson nou niet leuk?

Door de tijd te nemen om jouw soft skills te verbeteren, beperk je ruzies en uitspattingen op de werkvloer. Probeer het maar eens!

Test jouw soft skills: welke zijn belangrijk om een job te vinden én te behouden?