https://www.randstad.be
Geschikte profielen in de bouwsector? Die worden dag na dag schaarser. Daarom gaan de Randstad-consultants net dat stapje verder om vacatures in te vullen. Vinden zij een beloftevolle kandidaat, maar heeft die nét niet het gezochte profiel? Dan is een gerichte opleiding misschien wel de oplossing. Marius Arteni (42) volgde een VDAB-cursus 'Nederlands op de Werkvloer'. En mocht daarna een vast contract tekenen bij bouwbedrijf Van der Velden als chauffeur/magazijnier.

Marius Arteni is van Roemeense afkomst, maar woont al meer dan zeven jaar in België. Zijn CE-rijbewijs leverde hem een interimjob op als chauffeur bij Van der Velden Bouwmaterialen. Hr-manager Sara Van Waelderen: “We rekruteerden Marius vanwege zijn intrinsieke gedrevenheid en zijn goede referenties en skills. Bij Van der Velden waren ze heel tevreden over zijn attitude, waardoor ze hem al snel een vast contract wilden aanbieden. Maar dat zou ook meer contact met klanten inhouden, en daar was zijn Nederlands net niet goed genoeg voor. Daarom vroeg de personeelsdienst om die kennis bij te spijkeren.”

taalcoach in het magazijn

De VDAB-opleiding 'Nederlands op de Werkvloer' bleek de ideale oplossing. Twee maanden lang begeleidde een taalcoach Marius in het magazijn. “Ik leerde heel wat vakjargon – specifieke woordenschat om bouwmaterialen te benoemen”, vertelt Marius. “Een grote hulp, want ik kan nu veel vlotter babbelen met klanten en collega's. Dat maakt mijn job ook voor mezelf een stuk plezanter.”

deur naar vast contract

Zijn vast contract heeft hij intussen binnen. Dat gebeurt bij Randstad vaker dan je zou denken: meer dan de helft van de vacatures in de bouwsector hebben de optie 'vast'. 

Sara Van Waelderen: “In een markt die hoe langer hoe schaarser wordt, zeggen bedrijven al snel: 'Oké, als jullie een beloftevolle kandidaat vinden, die past binnen onze bedrijfscultuur, overwegen we om die meteen vast in dienst te nemen.'

kansen bieden

Randstad is als uitzendbureau de ontbrekende schakel tussen werkgever en werknemer. Het doel? Voor elk bedrijf nagaan wat de noden zijn en wat de beste oplossing is. En elke inzetbare kandidaat maximaal de kans bieden om snel aan de slag te gaan. Sara Van Waelderen: “We hebben een heel brede kennis van de markt. Daardoor weten we perfect welke kandidaten we aan welk bedrijf kunnen koppelen, zelfs al voldoen ze niet 100 procent aan het vereiste profiel. Zo kennen we de bedrijven die een opleidingscultuur hebben, en nemen we ook zelf heel wat initiatieven. In de transportsector begeleiden we onder andere mensen met een rijbewijs B naar het behalen van een rijbewijs CE. Daarvoor werken we samen met drie externe partners:  VDAB, rijschool VAB en RiseSmart. We doen er alles aan om zoveel mogelijk bruggen te bouwen en leemtes op te vullen in de arbeidsmarkt.”

praatgroep Nederlands

En Marius Arteni? Die is dolgelukkig met zijn contract.

Ik heb al veel vrienden aangeraden om eens bij Randstad binnen te springen. Sommigen hebben ondertussen ook een vaste job. En ik blijf mijn Nederlands oefenen: na mijn uren ga ik wekelijks naar een praatgroep.

Wil je net als Marius aan de slag als chauffeur?