warm_weer
warm_weer

Een zware job uitoefenen tijdens de warmste dagen van het jaar? Dat vergt veel van je lichaam. Sterker zelfs: werken in extreme temperaturen brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Met deze tips overleef je elke hittegolf … en krijg je ook je werk gedaan.

Stel: er is geen wolkje aan de lucht. Alleen een priemende, stekende zon. Je zweet je te pletter en krijgt het met de minuut warmer. Voor je het weet, voel je je duizelig, wordt ademen moeilijker en verkrampen je spieren. Dan heb je waarschijnlijk last van hittestress. Hittestress, zeg je? Ja, als je lichaam zichzelf niet meer kan afkoelen door te zweten, gaat je kerntemperatuur, normaal 37,5 °C, stijgen. Gemiddeld brengt een stijging van 0,5 °C al vervelende symptomen met zich mee. En werken kan dan wel heel lastig worden …

zó kom je de hittegolf door

  • Drink veel water, ook wanneer je geen dorst hebt. Vermijd cafeïne- en alcoholhoudende dranken. Want die kunnen er voor zorgen dat je uitgedroogd raakt.
  • Plan indien mogelijk je werk voor en na de warmste uren van de dag. Beperk blootstelling aan de zon tot een minimum.
  • Werk je buiten of ben je veel onderweg in de auto? Smeer dan voldoende zonnecrème.
  • Neem vaker een korte pauze te nemen. Kom op adem in de schaduw of zoek een koele ruimte op.
  • Pas je kleding aan. Kies voor losse, katoenen kleding in een lichte kleur. Draag een zonnebril en hoofddeksel als de veiligheidsvoorschriften dat toelaten.
  • Maak je vertrouwd met de symptomen van hittestress. Zo blijf je alert voor jezelf en je collega’s. En grijp je tijdig in.

     

 

wat zijn de symptomen van hittestress?

Pijnlijke krampen in benen, buik en armen zijn een meestal het eerste teken van hittestress. Vervolgens steken duizeligheid, misselijkheid, zwakte en hoofdpijn de kop op. Ook een onverzadigbare dorst komt vaak voor. Neem dus zeker de nodige voorzorgen om de hitte te trotseren

wat als je collega symptomen van oververhitting vertoont?

Hittestress is vaak onschuldig, maar kan ook de kans op een beroerte of hartaanval vergroten. Waak dus over elkaar. Hoe grijp je in wanneer een collega symptomen vertoont?

  1. Breng de persoon naar een koele, goed verluchte ruimte.
  2. Leg de persoon neer met de benen omhoog.
  3. Zorg voor verkoeling met een waaier, een ventilator of koude kompressen.
  4. Controleer de polsslag en de ademhaling.
  5. Bied water aan.
  6. Breng een leidinggevende op de hoogte.
  7. Bel indien nodig de hulpdiensten op 112.

Je dagelijkse werkleven vergemakkelijken? Lees meer carrièretips!