https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Vragen die je krijgt tijdens een sollicitatiegesprek kunnen leuk zijn: “Vertel me wat meer over jouw grootste verwezenlijking”. En ze kunnen behoorlijk lastig zijn: “Wat was jouw ergste ervaring bij een werkgever?” Maar ze willen allemaal hetzelfde: testen hoe jij denkt over werk en hoe jij reageert in moeilijke omstandigheden.


Er zijn veel interviewvragen die zelfs de meest ervaren kandidaat uit zijn evenwicht kunnen brengen. Maar als je je voorbereidt, dan maak je het verschil met de andere kandidaten. Hierbij reiken we jou enkele tips en tricks aan om zelfs de lastigste vragen vlot te beantwoorden.

vertel me wat meer over jezelf

Eén van de eerste vragen die je meer dan waarschijnlijk krijgt voorgeschoteld tijdens jouw sollicitatiegesprek is om wat meer over jezelf te vertellen. Dit is niet het moment om persoonlijk te worden en een verhaal af te steken over waar je opgroeide en wat je graag doet op zaterdagen. Het is wél de kans bij uitstek om jezelf te verkopen en wat achtergrond te geven. Hoewel dit een eenvoudige vraag lijkt, is het een vraag waarbij je snel de mist in kan gaan en de aandacht van de interviewer kan verliezen. Als je deze verknoeit, dan zet je de toon voor de rest van het sollicitatiegesprek en zal het moeilijk zijn om de eerste indruk die de interviewer van je heeft nog bij te sturen.

Hoe je het wel moet aanpakken? Begin met het heden, ga dan kort in op het verleden en eindig met de toekomst. Start dus met jouw huidige job, ga dan kort in op de jobs die je voordien gedaan hebt om te eindigen met hoe je jouw professionele toekomst ziet. Let op dat je in dat hele verhaal vooral focust op de competenties die nuttig zijn voor de job waarvoor je solliciteert. 

wat is jouw grootste zwakte?

“Wat is jouw grootste zwakte?” is dé favoriet van menig interviewer omdat het een prima vraag is om jou te testen. Vroeger werd vaak als advies gegeven om een negatieve eigenschap te geven die tegelijkertijd ook positief is.

Interviewers hebben het gehad met die halfslachtige antwoorden. Zoals met de meeste vragen, vertel je best een verhaal als je deze vraag krijgt. Dat maakt het immers mogelijk om jouw grootste zwakte in een context te plaatsen.

Leg uit waarmee je het moeilijk hebt en geef een voorbeeld van wanneer dat echt een probleem vormde. Zorg dat je daarna klaar bent om in de verf te zetten wat je onderneemt om die zwakte aan te pakken en om het probleem op te lossen.

Het ideale antwoord op deze vraag is een antwoord dat aantoont dat je je bewust bent van jezelf en inzicht hebt in jouw professionele sterktes en zwaktes én aantoont wat je doet om de verbeterpunten aan te pakken!

waarom wil je voor dit bedrijf werken?

Deze vraag lijkt onschadelijk, maar kan jou een stevige deuk in jouw zelfvertrouwen bezorgen als je niet met een sterk antwoord op de proppen komt. Om die reden is het erg belangrijk om het antwoord goed voor te bereiden.

En daarbij moet je verder gaan dan een voor de hand liggend cliché antwoord. Je moet de interviewer echt van zijn of haar sokken blazen met jouw kennis van en interesse voor het bedrijf en de sector. Grijp deze kans gerust aan om te tonen dat je je huiswerk hebt gemaakt en dat je dus erg gemotiveerd bent. Veel kandidaten komen niet verder dan “de bedrijfscultuur spreekt me zo aan” of “werken voor u is een levenslange droom die in vervulling gaat". Mensen die er wel in slagen om hun competenties en toegevoegde waarde concreet te koppelen aan een strategisch doel van het bedrijf, hebben wel degelijk een streep voor op de concurrentie. Leg de interviewer uit hoe jouw ervaring en vaardigheden concreet kunnen bijdragen tot hun business. 

vertel eens over een moment waarop je faalde

Niemand vindt het leuk om herinnerd te worden aan momenten waarop niet alles volgens plan verliep. Maar interviewers willen nu eenmaal weten hoe je omgaat met falen. De beste manier om deze vraag te beantwoorden is om te tonen hoe je jouw falen erkende, hoe je erop reageerde en hoe je het hebt aangegrepen om te groeien.

Dat betekent dat je moet uitleggen wat je hebt geleerd van jouw fout en hoe je dat inzicht vandaag nog steeds gebruikt. Op die manier kan je de interviewer duidelijk maken dat je deze fout niet meer zult maken omdat je begrijpt waarom het toen is fout gelopen. En dat je op een positieve en constructieve manier kunt omgaan met falen.

waar zie je jezelf binnen vijf jaar?

Dit kan één van lastigste vragen van het interview zijn. Je bent op sollicitatiegesprek voor de job die je nu wilt doen. Je bent geen helderziende. En toch zijn er slimme manieren om met deze vraag om te gaan.

De interviewers willen met deze vraag graag te weten komen of jij je realistische doelen stelt voor jouw loopbaan. Ze willen jouw ambitie peilen en checken of de huidige positie wel overeenstemt met die ambities. Wanneer je je voorbereidt voor het gesprek, stel jezelf dan enkele professionele doelstellingen en zoek de overeenstemming met wat het bedrijf doet en belangrijk vindt. Als jij kunt aantonen hoe jouw toekomstplannen overeenkomen met die van het bedrijf, dan is dat een belangrijke troef in het gesprek.

Met een goede voorbereiding op deze vragen, ben je helemaal klaar voor jouw volgende sollicitatiegesprek. Maar eerlijk is eerlijk. Het is niet mogelijk om volledig voorbereid te zijn op elke lastige vraag. Krijg je deze vraag voorgeschoteld: “Als je een groente zou zijn, welke groente zou jij dan zijn en waarom?”, dan is het zeker ok om even met de mond vol tanden te staan. In dat geval kan je best aangeven dat het een geweldige vraag is, maar dat je toch even nodig hebt om erover na te denken.

Zin gekregen om deze tips in de praktijk te testen en te gaan voor een nieuwe job? Check ons jobaanbod en solliciteer!