solliciteren
solliciteren

Als Belgen zijn we van nature bescheiden. Een mooie eigenschap, maar niet als het aankomt op solliciteren. In je professionele leven is het juist belangrijk om je kwaliteiten te kennen én uit te spelen. Zo schop je het verder in je carrière. Hoe verkoop je jezelf beter? Check onze tips.

1. denk goed na over je doelen

De eerste stap om te bereiken wat je wilt, is weten wat je wilt. Heb je je droomjob voor ogen? Zoek dan uit wat er nodig is om die te bemachtigen. Wees zeker niet bang om je ambities te delen met je omgeving en je netwerk te gebruiken. Daarmee vergroot je je kansen.
 

2. straal zelfvertrouwen uit

Als je je sterktes en zwaktes kent, kun je die ook beter communiceren naar anderen. Neem dus de tijd om die plus- en minpunten uit te zoeken. Tijdens een sollicitatiegesprek zal die kennis je goed van pas komen. Focus op je sterktes en wijd niet te veel uit over je werkpunten. Zo blijf je in een zelfzekere mindset.
 

3. stop met minimaliseren

Jij hebt talenten. En daar mag je trots op zijn. Ken je Microsoft Office op je duimpje? Of spreek je een aardig mondje Duits? Zeg dan niet: “Mijn Duits is wel oké.” Maar wel: “Ik heb een heel goede kennis van het Duits.” Of beter: “Ich spreche ausgezeichnet Deutsch.” Niemand zal je er scheef om bekijken.
 

4. zoek de juiste kansen

Jezelf verkopen gaat niet over opscheppen of alle aandacht opeisen. Probeer een gesprek over je talenten dus niet te forceren, maar laat ze natuurlijk aan bod komen. Zoekt je baas iemand die goed is met cijfers voor een nieuwe opdracht? Schuif jezelf naar voren. Heb je een gesprek over je toekomst bij het bedrijf? Vertel dan eerlijk wat je ambities zijn.
 

5. laat anderen in hun waarde

Je eigen aandeel in een project uitvergroten om op te vallen bij je baas? Dat komt je reputatie niet ten goede, integendeel. De successen van anderen doen niets af aan jouw eigen succes. Laat hen dus in hun waarde.
 

6. wees authentiek

Werken aan je vaardigheden is altijd goed. Maar probeer jezelf niet anders voor te doen dan je bent. Je gesprekspartner prikt daar uiteindelijk toch doorheen. Wees eerlijk en durf jezelf kwetsbaar op te stellen.
 

7. geen woorden maar daden

Je kunt wel honderd keer zeggen dat je ergens goed in bent, maar zoals ze in de UK zeggen: the proof of the pudding is in the eating. Bijvoorbeeld door je grafische skills te laten zien in je cv, je talenkennis naar boven te halen in een interview of je overtuigingskracht te demonstreren tijdens een rollenspel. Neem gerust zelf het initiatief in een sollicitatiegesprek.

Zet je skills in de verf en bemachtig de geknipte job voor jou.