https://www.randstad.be
We leven in een tijdperk waarin nieuwe technologie ons het leven almaar gemakkelijker maakt. Tekst vertalen? Google Translate! Snel afrekenen in de supermarkt? Passeer langs de automatische kassa. Reisje boeken? Je vliegticket naar je droombestemming is maar enkele kliks verwijderd. “We are the robots /We are programmed just to do / Anything you want us to", orakelde Kraftwerk al in 1978. Is dit het einde van een tijdperk voor vertalers, kassiers en reisagenten?

Een aantal jobs hebben hun glorietijd gehad. Maar geen zorgen. Met een paar slimme tactieken hou jij die robots straks netjes op afstand. Hoe? Daarvoor gingen we te rade bij de bron. Scifi, natuurlijk!

leer shapeshiften, zoals Mystique in X-Men

In welke benarde situatie ze zich ook bevindt, Mystique neemt moeiteloos de gedaante aan die haar op dat moment het beste van pas komt. Bedoelen we dat je onzichtbaar moet worden op het moment dat je praatzieke collega voorbijkomt? Nee, natuurlijk niet. (Was het maar waar!) Wel dat je je tijdens je carrière moet blijven ontwikkelen. Blijf dus levenslang bijleren. Solliciteer voor interne vacatures, en geef jezelf op als proefkonijn wanneer je baas kandidaten zoekt om een innovatieve werkmethode of -tool uit te testen. Zo verhoog jij je duurzame inzetbaarheid of 'employability'.

 

gebruik nieuwe technologie, zoals Marty McFly in Back to the Future

Switchen van een ouderwets skateboard naar een supersonisch hoverboard zonder verpinken? Marty McFly is zo future proof als het maar zijn kan. En dat legt hem geen windeieren: dankzij zijn snelle aanpassingsvermogen is hij zijn vijanden te slim af. Zorg er dus voor dat je mee bent met de moderne technologie. Zelfs al is er niet onmiddellijk een link met je huidige job, je weet nooit wanneer het je van pas komt. Bij een sollicitatie bijvoorbeeld. Ben jij een kei in telepathisch programmeren (of wat ze in 2050 ook uitvinden)? En loopt je concurrent nog rond met de iPhone 22XY? Dan spring je moeiteloos over hem heen.

 

denk innovatief, zoals Mark Watney in The Martian

Door een onverwachte zandstorm tijdens een bemande missie naar Mars blijft astronaut Mark Watney eenzaam achter op de rode planeet. Watney weet dat er pas 4 jaar later opnieuw een missie koers naar Mars zet. Maar wentelt hij zich in zelfmedelijden en doemdenkerij? Nee hoor. Hij zet zijn brein aan het werk en bedenkt innovatieve oplossingen om het zo lang mogelijk te rekken in zijn benarde situatie. Aardappelen kweken: check. Zelf water produceren uit hydrazine: check. The Martian leert ons dat creativiteit onontbeerlijk is om vlotjes om te gaan met bedreigingen, onverwachte situaties of problemen. Een topskill die je ook op de werkvloer kunt inzetten.

 

ontwikkel een unieke skillset, zoals dr. Louise Banks in Arrival

Kan een robot jouw plaats innemen? Niet als jij over een unieke set human vaardigheden beschikt die onmogelijk te imiteren zijn. De mix van eindeloos geduld, empathisch vermogen en linguïstiek inzicht stelt dokter Louise Banks in Arrival uiteindelijk in staat om de taal van de aliens te begrijpen. Bekwaam je dus niet alleen in een specifiek vakgebied, maar scherp ook je soft skills aan. En maak jezelf op die manier onmisbaar. Robots zijn (voorlopig) nog rampzalig in menselijke emoties.

 

leer samenwerken, zoals in Guardians of the Galaxy

Samen sta je sterker, dat blijkt eens te meer uit Guardians of the Galaxy. Wanneer de vernielzuchtige schurk Ronan the Accuser de macht wil grijpen over het universum, moet een zootje kleine criminelen noodgedwongen leren samenwerken. Alleen zo kunnen ze het ergste voorkomen. Sta je voor een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem? Zorg er dan voor dat je weet wie je moet aanspreken om dat op te lossen. Zowel binnen je eigen organisatie als erbuiten. Bouw dus een netwerk uit van mensen met vaardigheden die de jouwe aanvullen. Bonus: ze helpen je ongetwijfeld ook aan nuttige strategieën.

Merk op: de meeste van bovenstaande vaardigheden hebben weinig te maken met diploma's of kennis, maar meer met aanpassings- en leervermogen. Want verandering is de enige constante. En die verandering gebeurt sneller dan ooit. Daarom zijn het net jouw vaardigheden die van jou een future proof werknemer maken.

Nu al jouw skills voor de toekomst aanscherpen?