thuiswerk

Eerst lijkt thuiswerk alleen maar voordelen te hebben. Geen verplaatsingen, langer slapen, meer tijd voor het gezin,... 
Dat beeld wordt echter een tikkel genuanceerder als jouw rond hotsende kinderen of gamende pubers ervoor zorgen dat je er niet meer in slaagt je goed te concentreren en als je rugpijn krijgt van op de sofa rond te hangen met jouw laptop. 
Sommigen onder ons hebben een aparte werkplek thuis. De meeste mensen moeten voor het thuiswerk een plekje in het huis opeisen. Maar hoe zorg je voor zo’n eigen werkplek waar je echt goed kunt werken?


 
baken jouw werkplek af

Een werkplek voor thuiswerk kan er voor iedereen anders uitzien. Van een echte bureauruimte of home office tot een klein hoekje in jouw slaapkamer. Hoe die plek er ook uitziet, ze moet jou toelaten om je te concentreren op jouw werk. Zorg voor een plaats waar je niet afgeleid wordt en waar je je kunt afsluiten van andere dingen. 
Zo’n plek kan een klein bureautje zijn aan het raam of een hoekje van de tafel in de living of een tafel in de logeerkamer… Het belangrijkste is dat iedereen weet dat die plek gereserveerd is voor jouw werk. Door je fysiek en mentaal af te sluiten van wat er voor de rest allemaal gebeurt bij jou thuis, zet je de eerste stap naar meer productiviteit. 

ruim op

Van zodra je een rustige plek hebt om te werken, zorg je ervoor dat je je werkplek georganiseerd krijgt. Ruim alles wat je niet echt nodig hebt om te werken op. En boots jouw eigen kantooromgeving van op het werk na. Je zal merken dat je je al een stuk productiever zult voelen van zodra je plaatsneemt op jouw eigen werkplek. 

investeer in ergonomie en verlichting

We weten hoe belangrijk het is om tijdens ons thuiswerk regelmatig onze benen even te strekken en onze ogen even tot rust te laten komen. 
Jammer genoeg brengen we dat niet in praktijk. We brengen het grootste stuk van onze dag vastgekluisterd aan ons scherm door. Daarom is het heel belangrijk om te investeren in een degelijke bureaustoel en een tafel of een bureau op de juiste hoogte. 
Als een ergonomische stoel te duur is, focus dan op kleinere dingen. Zoek een stoel die jou helpt recht te zitten. Zorg dat jouw werkblad de juiste hoogte heeft. Investeer in een goede muis, een kwalitatief ergonomisch key board en een bureaulamp.  
Je brengt een groot stuk van deze coronatijden door op deze werkplek. Investeer in jouw comfort! 

zorg voor een leuke werkplek

Functioneel en ergonomisch thuiswerk, oké… Maar minstens even belangrijk is dat het een aangename plek wordt.
Als het kan, probeer dan in de buurt van een raam te zitten. Daglicht heeft een belangrijke impact op jouw humeur en productiviteit! 
Kan dat niet, probeer dan een bureaulamp met warm licht. Breng daarna wat leven in de brouwerij met bloemen, planten of kunst. Want kleur en (dag)licht in jouw omgeving maken een wereld van verschil! Zin in een eigen mok? Schriften in toffe kleuren? En als het jou helpt om te focussen, overweeg dan om muziek te laten spelen. Als dat niet luidop kan, dan kan je altijd nog investeren in een goede headset. 
 
Thuiswerk is zelfs voor de meest ervaren thuiswerkers een uitdaging. Als je - zoals nu tijdens deze coronacrisis - verplicht bent om maandenlang van thuis uit te werken, dan kan je maar beter investeren in een functionele, ergonomische werkplek waar je je goed voelt. 
 
Ben je niet productief en heeft dat absoluut niets te maken met jouw werkplek? Misschien is het tijd voor een nieuwe uitdaging?