petra-ivens

Grijp je het nieuwe jaar aan om even stil te staan bij jouw loopbaan? Strak plan! Wees toch maar kritisch als je op zoek gaat naar tips om jouw carrière een andere wending te geven. Volgens Petra Ivens, loopbaancoach bij Randstad Risesmart, voelen sommige goedbedoelde tips immers wel juist aan, maar zetten ze jou op een totaal verkeerd spoor. Zij lijst hieronder vier vaak gehoorde loopbaantips op die je beter niet ter harte neemt.

 

1. plan je loopbaan ook op de lange termijn

Mensen evolueren. En de arbeidsmarkt en dus de mogelijkheden op die arbeidsmarkt veranderen aan sneltempo. Het is dan ook bijna onmogelijk om vandaag te weten waar je interesses op lange termijn liggen of welke nieuwe leuke functies er tegen dan zullen zijn. 

Evalueer wel vaak je loopbaan. Stel je vragen als: Waar sta ik nu? Wat boeit mij? Welke vaardigheden zoeken werkgevers? Welke vaardigheden heb ik nog nodig? En wat zijn de volgende stappen in mijn carrière?

2. loyaal zijn is een grote troef

Heel vaak geven sollicitanten loyaliteit aan als grote troef. Dat is het echter niet. Niet alleen voor hen, want het is ook niet per sé wat bedrijven vandaag zoeken. Loyaliteit verzandt te vaak in een vals gevoel van veiligheid. Daarna in een gouden kooi en vervolgens al te vaak in een al te statische houding ten opzichte van je eigen loopbaan. 

Dus blijf vooral evalueren of het plaatje nog klopt. Ook al zit je goed. Wat zijn de evoluties in mijn job? Welke vaardigheden zijn nodig? Of met welke skills wil ik zelf meer aan de slag? Welke andere opties zijn er voor mij?

3. volg je passie in je loopbaan

Een dooddoener... We leggen iedereen de druk op dat je job je passie moet zijn en dat - als dat niet het geval is - je iets anders moet zoeken om je passie te volgen. In sommige gevallen vallen passie en werk samen. In andere niet. En dat is OK. 

Het is ook prima als je je passie naast je job doet. Als hobby...

4. the only way is up

We komen nog te vaak in contact met een "oude" stelling dat succesvolle loopbanen altijd in stijgende lijn gaan qua hiërarchie en loon. Deze stelling maakt dat mensen vaak op een stoel komen te zitten die hen niet gelukkig maakt en uiteindelijk ook niet bijdraagt aan een "succesvolle" carrière. 

Evalueer regelmatig en durf te kiezen voor het loopbaanpad dat jou het meeste bijbrengt. In de ruime context van je leven. En soms kan een stapje opzij, een omscholing en zelfs een stapje "terug" je heel wat loopbaan- en levensplezier opleveren.


Als uitsmijter voegt Petra Ivens er nog aan toe: “En carrièretips voor vrouwen. Laat die ook maar links liggen. Elke persoon op de arbeidsmarkt is anders en elke situatie is anders. Op basis van geslacht een lijst tips maken lijkt me heel ver verwijderd van deze tijd en common sense….”


Ben jij op zoek naar een nieuwe job? Kan je nog waardevol advies gebruiken om jouw loopbaan terug op snelheid te krijgen?