Bieke-b&b
Bieke-b&b

Een nieuwe job vinden in volle crisis? Het kan. Toen haar B&B verplicht de deuren sloot, ging Bieke via Randstad aan de slag alscontact tracer “Ik was bijna euforisch toen ik al heel snel vernam dat ik kon starten.”

Bieke baat in hartje Brugge een B&B uit die verplicht de deuren sloot op 15 maart. Eerst maakte ze van de sluiting gebruik om klusjes uit te voeren in haar zaak, maar gaandeweg ging ze meer en meer nadenken over een carrièreswitch. Toen ze vernam dat contact tracers belangrijk zouden worden om COVID-19 binnen de perken te houden, informeerde ze naar zo’n job. In plaats van haar B&B onmiddellijk te heropenen, ging ze aan de slag als ‘contactonderzoeker’.

 

wat prikkelde jou in die totaal nieuwe job als contact tracer?

“Ik wou graag iets doen dat leuk was, maar zeker ook nuttig voor de samenleving. Dat ligt mij en ik vind het intussen een heel dankbare job. Het is onze taak om mensen uit te leggen hoe belangrijk de informatie is die ze ons doorgeven. Het zijn gegevens die echt helpen om het aantal besmettingen onder controle te houden. Het is fijn als mensen dat aan het einde van het gesprek ook echt gaan inzien. Voor mensen die empathisch en maatschappijgericht zijn, is deze job zeker een aanrader.”

 

heeft het je verbaasd dat je in crisistijden zo makkelijk een nieuwe job vond?

“Toen de exitplannen op tafel kwamen, werd meteen duidelijk dat toerisme en horeca niet als eerste sectoren zouden heropstarten. Weet u, mijn man was keihard aan het werk en mijn zoon combineert werken met studeren. Zelf zat ik hier maar wat te schilderen en dus vond ik dat het anders moest. Ik ben heel blij dat ik Randstad heb gecontacteerd en ik was bijna euforisch toen ik aan de slag kon.”

 

wat doe je precies als contact tracer?

“Nadat huisartsen een besmetting hebben vastgesteld, belanden de betrokken patiënten in een database. Wij bellen die mensen om te vragen met wie ze contact hebben gehad. Vervolgens bellen we ook hun contacten om te melden dat ze mogelijks in aanraking zijn gekomen met iemand die positief testte op COVID-19. We vragen de mensen om zich te isoleren en geven raad over hoe ze dat het best kunnen aanpakken. Op die, overigens anonieme, manier proberen we de besmettingslijn te stoppen.”

 

hoe moeilijk is het om die boodschap goed over te brengen?

“Dankzij vorige jobs had ik al de telefoonervaring die hierbij goed van pas kwam. Maar dit is inderdaad toch wel bijzonder. Voor sommige mensen was het schrikken. Toen er nog minder getest werd, kwamen bijvoorbeeld mensen in de database terecht waarvan de huisartsen enkel een sterk vermoeden van besmetting hadden. Dan is het niet altijd gemakkelijk om dat nieuws te brengen. De reacties lopen heel erg uiteen: van jonge mensen die de ernst niet inzien tot oudere mensen die meteen de daver op het lijf hebben. In deze job leer je heel veel, bijvoorbeeld over hoe je kordaat kan zijn als mensen geen tijd willen maken voor je gesprek. Gelukkig krijgen we ook een opleiding en veel tips over hoe je het goed kan aanpakken. De achtergrondinformatie die we krijgen, is zeer waardevol.”

 

wat raad je mensen aan die moeilijk een nieuwe job vinden momenteel?

“Het moet zeer lastig zijn om als werkzoekende almaar te horen dat de aanwervingen door de crisis in pauzestand staan. Vergeet de uitzendarbeid niet, zou ik zeggen, want het is ook op die manier dat ik mijn job als contact tracer invul. Een tijdelijke opdracht is een goede manier om geld te blijven verdienen en om het gat op je CV niet te groot te laten worden. Je toont toekomstige werkgevers dat je van aanpakken weet. Toch merk ik ook dat werkzoekenden niet meteen aan een tijdelijke job denken. Ondanks de crisis zijn de uitzendkantoren alweer aan de slag. Ik zou iedereen aanraden om contact op te nemen. Ik vind het contact met de consulenten een belangrijke stap in het vinden van een job.”

 

word jouw functie weer vacant als de toeristen straks Brugge herontdekken?

“Het is niet mijn bedoeling om meteen opnieuw de B&B te openen. Het is intussen weer toegestaan, maar toch verkies ik om nog even de kat uit de boom te kijken en te leren uit de heropstart van concullega's. Een overstap naar louter Belgische toeristen die één nacht blijven, brengt voor een B&B immers grote veranderingen met zich mee. Momenteel werk ik deeltijds als contact tracer, maar zelfs als ik straks weer de B&B opstart, zou ik graag de mix van de twee jobs behouden.”

 

Net als Bieke op zoek naar een nieuwe job?