newstart
newstart

Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzamer te gaan leven. “Zulke voornemens zijn zeker positief”, zegt Birgit Wachtelaer, CSR advisor en equal treatment coach bij Randstad Group Belgium. “Als je duurzaam probeert te leven, stel je jezelf voortdurend de vraag: hoe kan ik een positieve impact hebben op mijn omgeving en mezelf? En uit die houding groeien mooie initiatieven, zoals meer aandacht voor de natuur en meer zelfzorg.” Welke duurzame stappen jij in 2022 kan zetten? Hierbij vind je 5 tips. 
 

tip 1 : leer om circulair te denken

Onze grondstoffen zijn niet onuitputtelijk, dus we moeten er spaarzaam mee omgaan. Daarom raadt Birgit aan om te oefenen in circulair denken.

“Traditioneel maken we producten van kostbare grondstoffen. Maar na een tijdje hebben we die producten niet meer nodig, en belanden ze gewoon op de afvalberg. In een circulaire economie denken we eerder in kringlopen: hoe kunnen we afval recupereren om er nieuwe producten van te maken? Of nog beter: hoe kunnen we afval of energieverlies voorkomen?”

Die oefening kan je ook op het werk maken. “Bekijk ook eens hoe jij en je collega’s hiermee omgaan. Schakelen jullie de verlichting ‘s avonds uit? Drinken jullie koffie uit herbruikbare kopjes, of uit een plastic bekertje? En kan de verwarming misschien iets lager? Durf gewoontes in vraag te stellen en verandering teweeg te brengen.”

tip 2 : wees een inclusieve collega

Als je voor verandering wil zorgen, moet je eerst een draagvlak creëren. En dat lukt makkelijker als je een inclusieve collega bent.

“Inclusieve medewerkers leggen hun ideeën niet op aan anderen. Nee, ze luisteren naar de mening van anderen en passen hun visie daaraan aan. Als je dan bijvoorbeeld voorstelt om minder te printen op kantoor, dan is de kans groot dat je collega’s je voorstel overwegen omdat je ook hun mening hebt gevraagd.”

tip 3 : zie diversiteit als een kans

“De meeste mensen voelen zich het meest comfortabel bij collega’s die op hen lijken”, vertelt Birgit. “Mensen met dezelfde achtergrond en dezelfde visie op het leven.”

“Als je duurzaam wil leven, is het belangrijk dat je je ook laat omringen door andersdenkende collega’s. “Als je wil blijven groeien, helpt het om je regelmatig te ‘voeden’ met nieuwe ideeën en visies. En die ontdek je het beste als je uit je comfortzone stapt en met andersdenkende mensen in gesprek gaat. Je werkplek is daar een veilige en toegankelijke plek voor.”

tip 4 : blijf jezelf uitdagen met levenslang leren

“Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get”, zei Forrest Gump. En die levenswijsheid geldt ook voor de werkvloer. Van nieuwe technologieën tot nieuwe vergadertechnieken: de kans is groot dat je job de komende jaren zal veranderen.

Wie duurzaam leeft, is voorbereid op die verandering. “Want duurzaam leven draait om voortdurende evolutie. Energie en grondstoffen blijven in omloop, zodat er geen afval meer wordt geproduceerd. En jij zet in op levenslang leren, zodat je mee kunt evolueren met je job en de noden van de arbeidsmarkt.”

Hoe ga je te werk? “Breng in kaart wat je interesses zijn en wat je de volgende jaren wil bijleren. Is dit ook interessant voor de organisatie waarin je werkt? Dan is je werkgever misschien wel bereid om een opleidingsplan voor je op te stellen en cursussen te financieren. Zeker de moeite waard om even over samen te zitten.”

tip 5 : wees mild voor jezelf

Tot slot: leg de lat niet te hoog. “Gemiddeld acht uur per dag geconcentreerd werken, een rijk sociaal leven leiden én duurzaam leven: het is niet evident.”

“Ga daarom heel bewust om met je energie. Kies vier haalbare doelstellingen die je eerst wil realiseren. En ga pas een stapje verder als je die hebt gerealiseerd. Duurzaam leven, dat betekent ook dat je je voornemens moet kunnen volhouden. En dat doe je nu eenmaal niet door altijd volle bak gas te geven.”

Ook Randstad maakt van 2022 een duurzaam jaar. Benieuwd wat we gaan doen?