checklist_operator
checklist_operator

Als productiearbeider of operator kan je op enorm veel plekken aan de slag. Denk aan productiewerk bij fabrieken voor verf, kunststof kozijnen, elektronica, kunstgras en glaswerk maar ook aan kwekerijen, vleesverwerkers en producenten van frisdrank, bier en snoepgoed. En dan zijn er nog de fabrieken waar natuursteen, metaal en hout worden bewerkt. Wat je interesse ook is, er is altijd een baan als operator die bij je past!

werken als operator?

Productiearbeiders of operators werken op plaatsen waar een bepaald product of materiaal gemaakt wordt. Ze zijn verantwoordelijk voor een specifieke machine (machine-operator) of ze verzorgen een deel van het productieproces. De variatie in de banen en de invulling ervan is enorm. 

wat doet een operator?


Productiemedewerkers hebben een rol in het maken of bewerken van producten en materialen. Het werk is zeer sterk afhankelijk van de sector en varieert van voedsel bereiden tot producten in elkaar schroeven. Mogelijke taken van een productiemedewerker zijn:

  • productielijnen opstarten, instellen en omschakelen;
  • procescontroles uitvoeren en registreren;
  • storingen en afwijkingen melden en registreren;
  • producten sorteren, assembleren, monteren of verpakken;
  • opruimen en schoonmaken (machines en werkplek).

welke diploma’s heb je nodig als operator?

Afhankelijk van de sector waarin je wilt werken als productiearbeider, heb je bepaalde cursussen, trainingen of attesten nodig. Bijvoorbeeld op vlak van hygiëne of veiligheid. Om te kunnen starten in de farmaceutische- of voedingssector moet je op de hoogte zijn van de HACCP-regels. Een VCA-certificaat is vaak vereist bij risicovolle werkzaamheden, denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen, en bij installaties.

Bij productiemedewerkers wordt meestal gelet op relevante werkervaring en specifieke vaardigheden. Als dat in orde is, krijg je de overige kennis vaak aangereikt tijdens een interne opleiding

welke vaardigheden zijn onmisbaar voor een operator?

Je werkzaamheden als productiemedewerker vragen om een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast zijn onderstaande vaardigheden onmisbaar om je taken goed te kunnen uitvoeren: 

  • goed in een team kunnen werken;
  • snel en nauwkeurig kunnen werken; 
  • goed kunnen focussen op werkinstructies;
  • je lang kunnen concentreren op een repeterende taak;
  • stressbestendig en flexibel zijn.

Beschik jij over deze competenties? Dan is een job als productiemedewerker vast iets voor jou!