https://www.randstad.be
https://www.randstad.be

Een huis kopen. Examens. Eerste dates. Sollicitaties. Het zijn allemaal dingen waarvoor de gemiddelde mens een gezonde dosis stress heeft. Wat hebben ze nog gemeen? Dat je slaagkansen serieus vergroten als je je grondig voorbereidt. Meer nog, dat is het al-ler-belangrijkste. Volg ons sollicitatieadvies en blaas je interviewers van hun sokken!

De beste voorbereiding op je sollicitatiegesprek? Die verschilt eigenlijk niet zo sterk van … tja, die voor een eerste date. Geloof je ons niet? Toch is het zo: check deze tips maar.

1 leer je date het bedrijf beter kennen

Een eerste ontmoeting is gegarandeerd ongemakkelijk als je niets hebt om over te praten. Net zoals je je date eerst googelt (ons maak je heus niets anders wijs), doe je dat ook met het bedrijf waar je op gesprek gaat. En met de personen die daarbij mogelijk aanwezig zijn. Denk: de recruiter, hr-manager en je toekomstige baas – iedereen die een oordeel moet vellen over jouw geschiktheid voor de job. Vergeet ook hun LinkedIn- en andere socialemediaprofielen niet. Wie weet stuit je op een leuk persoonlijk detail waarmee je meteen een band schept als je het ter sprake brengt.

Vóór je handen schudt met je interviewers, zou je zowat alles moeten weten over het bedrijf. Lees rapporten van aandeelhouders, nieuwsberichten, doorpluis de website, ... Tussen haakjes: hou het legaal. Een hacker inhuren om in te breken in de mailbox van je baas is vijf bruggen te ver.

2 toon interesse

Iemand die alleen over zichzelf praat? Een gigantische afknapper op een eerste date. Net zo tijdens een sollicitatiegesprek. En juist daarom is je research zo belangrijk. Want natuurlijk wil jij dolgraag die job, maar daarmee is een werkgever op zich niets. Toon dat je de moeite hebt genomen om je te verdiepen in wat het bedrijf wil bereiken. En leg dan pas uit waarom jouw capaciteiten voor hen een meerwaarde zouden betekenen.

Natuurlijk wil jij dolgraag die job, maar daarmee is een werkgever op zich niets. Denk ook al eens na over de uitdagingen waarmee het bedrijf kampt. Wie zijn hun concurrenten? Hoe zetten zij zich in de markt? Reik ideeën en suggesties aan tijdens je gesprek. Wedden dat je daarmee hoge ogen gooit?

3 luister en stel vragen

Goed, je denkt je date potentiële werkgever intussen beter te kennen dan je eigen moeder. Maar zit jij er tijdens het gesprek bij als een stotterend stresskonijn? Dan maak je nog een slechte beurt. Voel je gesterkt door je grondige voorbereiding en stel gerichte vragen. En vergeet niet te luisteren naar het antwoord, zodat je er eenvoudig weer op inpikt.

Beschouw een sollicitatiegesprek het best als een echt gesprek, zoals de naam zegt, en niet als de Spaanse inquisitie. Luister naar wat je interviewer vraagt en hoe die dat vraagt. Ga op zoek naar manieren om hem of haar te helpen om meer over jou te weten te komen. En check geregeld of je antwoord voldoende duidelijk was.

4 laat je van je beste kant zien

Je sollicitatiegesprek is jouw moment. Je krijgt maar één kans om jezelf te presenteren als de beste kandidaat van allemaal. Benut die dus goed: benadruk je sterktes, maar geef ook je zwaktes toe (niemand is perfect!). Zorg voor voorbeelden die aantonen hoe jij je best doet om je skills en kennis voortdurend aan te scherpen.

Neem je cv erbij. Wat maakt jou bijzonder? Leg de nadruk op opvallende extraatjes die je interviewers aangenaam verrast doen opkijken. Maakte jij bijvoorbeeld een spraakmakende reportage voor de schoolkrant? Of won je scriptie een prijs? Zeker het vermelden waard.

5 verzorg je uiterlijk

Iemand met een slordig uiterlijk? Daarmee wordt niemand graag geassocieerd. Ook je werkgever niet. Een joggingpak is uiteraard not done, maar zorg er ook voor dat je niet ongemakkelijk zit te draaien op je stoel omdat je broek te strak zit. De ideale sollicitatieoutfit is professioneel, comfortabel en afgestemd op de dresscode van het bedrijf.

Let ook op je lichaamshouding: zit rechtop en stel je open en toegankelijk op. Wees enthousiast, maar overdrijf niet.

6 informeer naar een volgende afspraak

Geslaagde eerste date: jullie hebben uren gezellig gepraat en gelachen … Maar op het einde vergeet je om te informeren naar een vervolgafspraak. Oeps! Veel kans dat je date nu denkt dat je toch niet zo geïnteresseerd bent. Ook na een sollicitatiegesprek doe je er goed aan om te vragen naar verdere stappen. Geef aan dat je beschikbaar bent voor de volgende ronde en stuur de aanwezigen achteraf een berichtje om hen te bedanken. Heb je een week na je gesprek nog geen feedback gehad? Informeer dan vriendelijk naar de status van je sollicitatie.

7 wees geen slechte verliezer

Alle adviezen ten spijt, krijg je dit te horen wanneer je vraagt naar een vervolgafspraak: “Laten we het hierbij laten.” Maak geen scène: je wilt niet in het collectieve geheugen gegrift staan als diegene die midden in de bar een zenuwinzinking kreeg. Of als die ene sollicitant die na een 'njet' begon te roepen en te tieren.

Nee: zelfs als je te horen krijgt dat je de job niet hebt, blijf je maar beter professioneel en bedank je vriendelijk je interviewers. Want wie weet was dit misschien niet te ideale match, maar zien ze je in de toekomst wel nog in een andere rol bij het bedrijf. Vraag ook feedback: wat deed je (minder) goed? Zo kom je professioneel over, kun je de beslissing beter kaderen én het komt je goed van pas bij een volgend gesprek.

 

Lees zeker ook: 5 manier om je sollicitatiegesprek te verpesten.

 

Nog geen sollicitatiegesprek gepland, maar wel zin om nieuwe pistes te verkennen?